Orglet blev bygget af orgelbygger Wilhelm Hemmersam. Hans Thomas Eriksen, organist ved Skt. Andreas Kirke i København, købte orglet af Hemmersam i 1971. Efter Hans Thomas Eriksens død i 2011 overgik orglet til en privat ejer. Omkring 2015 blev det erhvervet af Lyseng Kirke (tidligere Lyseng Kapel) ved Aarhus, som i 2024 skænkede det til Nysted Orgelmuseum.
Wilhelm Hemmersam (1909-1994) arbejdede hos Marcussen & Søn orgelbyggeri indtil 1948, hvorefter han etablerede sig som selvstændig orgelbygger. Da Marcussen renoverede det berømte Compeniusorgel på Frederiksborg Slot i 1940'erne var Hemmersam med til dette arbejde, og det satte et dybt indtryk på ham.
Compeniusorglet, der var bygget af den tyske orgelbygger af Esaias Compenius som husorgel i 1610, og foræret til Chr. IV, er helt unikt i sin håndværksmæssige kvalitet, ædle materialer, detaljerigdom og særegn klanglige kvalitet, ikke mindst i at alle dets 1001 piber er udført i træ.
Hemmersam nåede at bygge omkring 50 mest mindre orgler i sine virksomme år, som blev brugt både i private hjem og mindre kirker, og de var kendetegnet ved en stor andel af træpiber og et kammermusikalsk klangunivers hentet fra en dyb fascination og inspiration fra Compeniusorglet.
Disposition:
I. Manual: Gedakt 8´, Principal 4´, Gedaktfløjte 2´, Scharf 2 fag, Quint 2 2/3'
II. Manual: Regal 8´, Nasat 1 1/3´, Kobbelfløjte 4´, Fløjte 2´, Spidsgamba 8´
Pedal: Sordun 16´
Tremulant. II+P; I+P; I+II
Åbningstider: Året rundt torsdag, fredag, lørdag, søndag.
📞 For besøg: Ring venligst for at bestille en guidet tur. Vi åbner hurtigt, hvis vi er hjemme, da vi bor ovenpå.
Open year-round, every day except Monday, Tuesday Wednesday.
📞 For Visits: Please call to book a guided tour. We will open quickly if we are at home, as we live upstairs.
Entre: 100-kr./pers for guidet tur på 90 min. time.
Er du en gruppe på 10 eller flere samlet, så skræddersyer vi en Orgelmuseum-oplevelse til netop dit arrangement.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes