Den første ejendom på grunden er registreret i 1729 med ejeren Abraham From.
Den nuværende bygning, som ses på gammelt billede på venstre siden af vejen er dels opført i perioden 1876-82 (mod nr. 28) og husede byens apotek fra 1834 -1941, og dels opført omk. år 1900 (mod nr. 32). Denne bygning har i to plan og havde markant galv ud mod gaden, der afsluttedes af et lille spir.
På billedet ses de samme bygning. Fra 1941-67 var bygningerne ejet af købmand Carl C. Olsen, der havde manufaktur. Han ombyggede ejendommen i 1941, hvormed de 2 huse blev bygget sammen, ført op i 2 plan i hele længden og fik en fælles ny facade, som ses på billedet. Den facade eksisterede til vi købte ejendommen. Den store glasfacade med butikken var helt fremmedelement i gadebilledet.
Elin og Jens Erik Larsen købte huset i 1967 og flyttede over i 1969. De handlede med dame- konfektion, gardiner, sengetøj, garn med mere. De har også ejet nr. 28 A,B,C,D, og nr. 25, hvor der solgtes møbler og gulvtæpper.
Fra 2006-2014 var der i nr. 30 Kirkens Genbrugsbutik. Ejendommen havde derefter stået tom i et par år, inden vi købte den. Til ejendommen hører en vidunderlig have med store gamle træer, der støder ned til Rørsøen.
2018 Friis-Grigoncza organist par, solgt deres hjem i Hvidovre hvor de havt Lillebrænde orgel, Erik Nielsen stueorgel og 5 andre tangentinstrumenter, flyttede til Adelgade 30 i Nysted og begyndter med husets renovation. Samt fik idéen, at bruge de store butiklokalen i stugeetagen for instrumenter. Hurtig fik plads for en historiske, verdifuldt orglet fra Nivå kirke med 1 manual 5 stemmer og Lyngå orglet med 5 stemmer.
31. maj 2019 stod den ny facade færdig efter 1 års arbejde med hele tagkonstruktionen, 20 nye vinduer, hvor der også blev etableret nye vindueåbninger ud mod søen, nye elinstallationer og belysning.
Jacob tegnede facaden, inspireret efter gamle billeder.
Han har malet lofter og vægge indvendigt, lavet stuk, gulv og mange andre detaljer.
Jacob Friis-Grigoncza er uddannet organist, orgelbygger og geolog. Han er uddannet orgelbygger hos P.G. Andersen & Bruhn Orgelbyggeri og uddannet organist fra Sjællands Kirkemusikskole og cand. sienc. i geologi fra København Universitet. Han er ansat som organist ved Brydebjerg-Krumsø pastorat. Herudover er Jacob orgelstemmer for rigtigt mange kirkeorgler hos Frobenius Orgelbyggeri, samt tilknyttet forskning ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Institut for byggeri og anlæg.
Panna Friis-Grigoncza er uddannet pianist, organist, kordirigent, ingeniør. Arbejder i 30 år som kantor, organist i Ungarn og i Danmark. Opvokset og har fået musik uddannelse i ungarsk hovedstad: Budapest. Sideløbende fik diplom som civil ingeniør i Óbuda Universitet, efterfølgende haft stillingen som lektor ved Moholy-Nagy Universitet for Kunst og design. I1994 fik Panna udnævnelsen som kantor, organist i Budapest, samt havt pianist og koncertarrangør virksomhed. Panna flyttet til Danmark i 2005 og blev ansat som organist, korleder i Lolland Østre provstiet, mens studerede på Sjællands Kirkemusikskole, bagefte forstættet med efteruddannelse for organist hos Yuzuru Hiranaka. I 2010 blevet Panna ansat som organist, korleder i Holbæk provstiet og siden 2017 i Lolland Østre provstiet. I dag ansat ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og kunstnerisk leder for Nysted Orgelmsueum.
Entreprenør, tømrer, murerarbejde opført af Tømrer- & Snedkermester Bjarne Rasmussen Aps. Billedet er fra 1. marts 2019, fjernelse af de store butikvinduer.
Guldborgsund Komuna byfornyelses udvalg har støttet btgningsprojektet med 20% af omkostninger.
Mens huset blev bygget om, byggede Jacob orglerne og Panna tog sig af markedsføring, opbygning af en hjemmeside, arrangere første sommerens koncerter, fremvisninger og underviser børn på orgelspil. Rosa Sylvest fra Døllefjelde var den første elev, gik i 4. klasse og spillet orgel siden september 2018. En af den første gruppe besæg var Den Danske Orgelselskab 2019 maj.
Etablering af Nysted Orgelmuseum venneforeningd. 5. 06. 2019 Stiftende bestyrelses medlemmer:
Panna og Jacob Friis-Grigoncza, Susanne Winther-Nielsen, Virág Muladi-Szabó,, Inge-Lise Tranberg, Flemming Henriksen,
Foreningens formål er at støtte orgelmuseum arbejde.
Lørdag d. 15. juni 2019 kl. 11 blev dørene åbnet for første gang i Nysted Orgelmuseum under BÆLTKUNST festival. Der var 150 tilhørere til koncerten, hvor der blev spillet på 5 af de mange orgler. Sommeren 2019 har budt på adskillige koncerter i orgelmuseet. Se under menu punkten: EVENTS
På åbningskoncert lørdag d. 15. juni 2019. Åbningstale blev holdt af Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalg i Guldborgsund Kommune.
Maren Wassermann, der er organist i Burg på Femern, spiller på åbningskoncert d. 15.6.2019
Panna Ildikó Friis-Grigoncza er organist i Nysted-Vantore sogn og Jacob Friis-Grigoncza er organist ved Brydebjerg-Krumsø pastorat spiller ved åbningskoncerten.
Andre Palsgård doneret 7 orgler til Nysted Orgelmuseum: Krummeruporgel, Mesingorgel, Løsningorgel, Karstruporgel, Vileorglet, Varpelevorglet, Venøorglet. Stor tak til André også med hjælp af flytning af instrumenter og mange informationer om orglerne. Om intrumneter klikk here.
Vores forgængerAndre Palsgård havde orgelsamlingen i Skt. Andreas Kirke i København fra 2002.
Samlingen blev nedlagt 2015. Læs mere: http://www.orgelsamling.dk/
André Palsgård, f. 1944. Praktiserende læge 1975-2011. Orgelredder fra 1982. Kontaktmand for ”Veteranorgel-klubben” fra 1988. Stifter og leder af Orgelsamlingen i Sct. Andreas Kirke, Gothersgade, København, 1998-2015. Har udgivet orgelhistoriske bøger og orgelnodebøger, der kan printes fra hjemmesiden www.orgelsamling.dk André Palsgård store passion var orgler. Han restaurerede orglerne hjemme i carporten, og stod bag orgelsamlingen i Sct. Andreas Kirke i København. Han tog sig af små gamle, kasserede kirkeorgler, som ingen ellers ville have, og satte dem selv i stand. I Sct. Andreas Kirke i det indre København indrettede han orgelsamlingen.
Åbningstider: Året rundt torsdag, fredag, lørdag, søndag.
📞 For besøg: Ring venligst for at bestille en guidet tur. Vi åbner hurtigt, hvis vi er hjemme, da vi bor ovenpå.
Open year-round, every day except Monday, Tuesday Wednesday.
📞 For Visits: Please call to book a guided tour. We will open quickly if we are at home, as we live upstairs.
Entre: 100-kr./pers for guidet tur på 90 min. time.
Er du en gruppe på 10 eller flere samlet, så skræddersyer vi en Orgelmuseum-oplevelse til netop dit arrangement.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes