Nysted Orgelmuseum
Orgelfestival2023

om lørdagen kl. 19.30

ORGELFESTIVAL 2023

  • En koncertrække i løbet af sommeren på 14 historiske landsbyorgler, cembalo, klaver, kor, solister med udenlandske og danske musikere i verdensklasse.
  • Fuldendt natur og kulturoplevelse i særlige omgivelser
  • Gæsterne er velkomne til en lille forfriskning i koncertpausen, mens de nyder den skønne udsigt til Rørsøen.
  • Medlemmer i venneforeningen få tilbud til billetkøb til reduceret pris.
  • EN DEL AF NYSTED KULTURSOMMER

 24/6 kl. 19.39 JAZZ - KASPERTRANBERG & JACOB ANDERSKOV DUO

"SAMKLANG OG FÆLLESSANG"


KasperTranberg &  Jacob Anderskov jzz duo finder sit musikalske afsæt

i 25års samarbejde og i gode melodier, danske sange og salmer. 

I fine arrangementer præsenteres smukke sange og klange som med musikalsk opfindsomhed og nysgerrighed i bagagen skaber et inderligt musikalskunivers.


Til koncerten i Nysted Orgelmuseum har Tranberg og Anderskov forberedt et repertoire som både udforsker og benytter museets store samling af unikke tangentinstrumenter og de klangmuligheder og udtryk disse giver.


I dele af repertoiret vil der ligeledes dukker fællessange op sompublikum er inviteret til at deltage i – en sjov, spændende og anderledes fællessang end man f.eks. kender fra TV. Alle kan være med og der vil være tekst-ark til publikum.

Koncerten indledes med et lille oplæg fra duoen som fortæller om arbejdet med instrumenterne og repertoiret og det omfattende ”Sangbogs-projekt”som begge pt. er en del af.

Danmarks førende trompetist KasperTranberg har i mere end 25 år bevæget sig mangfoldigt på den danske og internationale musikscene og har optrådt i et væld af sammenhænge.Hansdybfølte spil har kunne opleves med et væld af kunstnere foreksempel; Ib Glindeman, Hugo Rasmussen, Pierre Dørge, C.V.Jørgensen, Lars HUG, Paul Banks, Yusef Lateef, John Tchicai ogAlexander Von Schlippenbach.

Kasper,som senest har modtaget den anerkendte Ben Webster Pris, er ligeledesmedlem af grupper og ensembler i Køln, Paris og i Tokyo.


Pianisten Jacob Anderskovhar i gennem de sidste 25 år markeret sig som enaf Danmarks mest aktive og iøjefaldende pianister og komponister. Han har optrådt over det meste af verdenen som solist, har modtagetet væld af danske og internationale musikpriser samt være nomineret til den store Nordisk Råds Musikpris. I 20 år har Anderskov arbejdet med den danske sangskat og tradition og har formået at bringe nye klange, ideer og perspektiver ind i et område som berører os alle.

Links:https://jacobanderskov.dk/ https://kaspertranberg.com/who/

15/7 kl. 19. 30 WILLIAM BYRD OG FORLØBERE MED KAMMERORGEL SAMMEN MED SANG, ZINK OG GAMBE


Oiver Hirsh - kammerorgel fra 1600, gambe, Anna Carina Sundstedt - sopran, Lene Langballe - zink, blokfløjte.


WilliamByrdblevbetragtet som en af de største komponister i renæssancen og havdeen dyb indflydelse på komponister både fra sit hjemland England ogpå kontinentet. Han er ofte koblet sammen med Henry Purcell somEnglands vigtigste komponister inden for tidlig musik.


OliverHirsh trækker på rig erfaring inden for den tidlige musik, både som orgel- og gambenist og som leder af internationale kurser i renæssancemusik.
Han har deltaget i mange indspilninger -blandt andet med Consort of Musicke og The Duke his Viols, og har indspillet orgelmusik af Pachelbel, Frescobaldi og Byrd.
Hans musikalske udvikling blev stimuleret af faderens karriere som koncertpianist og professor; og hans uddannelse omfattede studier på University of Houston og på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriumsamt et år hos Nadia Boulanger i Paris. Senere deltog han på kurseri Ferrara og Brescia.

Anna Carina Sundstedt sopran, samarbejder ofte med cembalister og organister ved koncerter medrepertoire fra den tidlige æra – komponister som Strozzi, Bach ogHändel. Hendes lyrisk-dramatiske sopran har bragt hende til koncert-og teaterscener i Norge, Tyskland, Schweiz og Østrig og i Danmark har hun optrådt idet ganske land i kirker, koncerthuse og på teatre som både lied-,romance-, oratorie- og operasanger.

A.C. S. dansk-svensk sopran er uddannet ved John Guttmann, Lars Waageog Tonny Landy i København. Hun har deltaget i mesterkurser i USA,Østrig, Norge, Tyskland og Italien ved bl.a. Patricia McCaffrey,Alessandra Althoff, Helmut Deutsch, Virginia Zeani Rossi Lemeni,Rudolf Jansen og Richard Miller.

I 2021 sang Anna Carina rollen som Elle i La Voix Humaine påDen Fynske Opera. Blandt øvrige operaroller tæller Nattens Dronningi Mozarts Tryllefløjten, Konstanze i Mozarts Bortførelsen fra Seraillet,Violetta i Verdis LaTraviata,Rosina i Rossinis Barbereni Sevilla,Marzellina i Beethovens Fidelio, Micaëla i Bizets Carmen, Nedda i Leoncavallos Bajadser, Euridice i Monteverdis Orfeus& Euridice samtmindre roller som Najade i Strauss Ariadne,Oasis i Charpentiers L’Etoile,Clorinda i Rossinis AskepotogNymfe i Krauss Proserpin.

Oratorie-og koncertrepertoiret har Anna Carina sunget sopran partiet i utallige gange .


Lene Langballe begyndte sit blokfløjtestudie på det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1992.

Herefter studier på Civica Scuola i Milano hos Pedro Memelsdorff med afsluttende diplom i 1997.

Viderestudier i blokfløjte hos Conrad Steinmann og zink hos Bruce Dickey på Schola Cantorum Basiliensis med solistdiplom i 2002. Yderligere specialisering med zink i paris hos Jean Tubery

og William Dongois. Koncert aktivitet som blokfløjtenist og zinkenist i samarbejde med Europas førende ensembler for tidlig musik.

Lene har undervist på MGK i Sønderjylland, Skt. Annæ Gymnasium og Guldborgsund Musikskole og er siden 2004 tilknyttet som timelærer i blokfløjte og kammermusik på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.


22/7 kl. 19.30 SOLO, DUO, TRIO!

3 concerti af J. S. Bach for tasteinstrumenter!


Anne Kirstine Mathiesen, Jens Ramsing og Vagn Sørensen spiller tre af Bachs smukke og virtuose værker for op til tre tasteinstrumenter, nemlig BWV 1052, 1061 og 1063!


Tre af landets fremtrædende musikere, er gået sammen om at opføre det sjældent spillede værk, men på et sted med så mange instrumenter som på Nysteds Orgelmuseum er det oplagt at forsøge at kaste sig ud i denne krævende opgave. Der venter publikum en spændende og intens surround-sound oplevelse!


Anne Kirstine Mathiesen, organist og kantor ved Sct. Nicolai kirke, Køgestuderede orgel på det kgl. Danske Musikkonservatorium i København som elev af Professor Hans Fagius og Jesper Madsen. Hun tog kandidateksamen i 1993 og efter videre studier i solistklassen fik hun en anmelderrost solistdebut i 1995 i Helligåndskirken, Kbh. Anne Kirstine er en efterspurgt orgelsolist, akkompagnatør og kammermusiker. 

Hun har været ansat som organist ved Havdrup Kirke, Roskilde Stift, Københavns Domkirke og fra 1992 ved Sct. Nicolai kirke i Køge. Bag sig har hun flere CD-indspilninger


Jens Ramsing - Pianist og organist og kantor ved Sct. Peders kirke, Næstved

Uddannet på Det kgl. danske Musikkonservatorium med kandidateksamen 1980,herefter solistklasse med debutkoncert 1983, - samme år kandidat i musikpædagogik. Videregående studier i Rom og Budapest. Legater fra Dronning Ingrids Romerske Fond, Gadefonden m.fl. Talrige koncerter iDK samt i Ungarn, Italien, Tyskland, England og i de skandinaviske lande. Repertoiret spænder fra barok til nutid, men litteraturen fra Chopin og Liszt, frem til Bartok og nyere dansk klavermusik, dominerer. Udover solistvirksomhed en efterspurgt kammermusiker, akkompagnatør og underviser. Udgiver af klaverpædagogisk materiale,45 danske klaverstykker, 45 andre klaverstykker mv.


Vagn Sørensen pianist og akkompagnatør ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Er uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med videre studier i Rom. Han har givet koncerter i flere europæiske lande, samt i Malaysia, hvor han akkompagnerede sangere fra Det kgl. Teater i København. Var i 1991 solist med Det kgl. Kapel på orkestrets turne i Grønland.


5/8 kl. 19.30  CORO MONTI AZZURRI

Italiensk renæssancekor i tidstypiske kostumer, med dansere

dirigent, organist Maurizio Maffezzoli


Monti Azzurri-koret blev grundlægget i 1997 under ledelse af Maestro Fabiano Pippa, så i 2002 gik det under ledelse af Maestro Maurizio Maffezzoli. Koret består af mands- og kvindestemmer og har siden starten været særlig opmærksom på at revurdere traditionel sang gennem valget af et populært repertoire, både i det hellige og idet profane.

Koret har gradvist udvidet sin interesse for traditionel italiensk musik, og nærmet sig temaer fra regioner som Toscana,Trentino Alto Adige, Abruzzo, Lazio, Umbrien og Sicilien, og optrådtederefter i det store internationale repertoire, og kom først og fremmest fra Latinamerika.


Koret har beskæftiget sig med studiet af renæssance repertoiret og modtaget positiv anerkendelse. Sidste repertoire stod over for Uptons gospelmesse og Chilcotts lille jazzmesse for kor, klaver, kontrabas og percussion.

Koret deltager i koncerter og festivaler i forskellige italienske regioner og i udlandet (Emilia Romagna, Lombardiet, Toscana og Trentino Alto Adige,Sardinien, Grækenland). Hvert år arrangerer den en julerevy og"Monti Azzurri"-revyen i foråret.

Takker for støtte for ORGELFESTIVAL 2023

Guldborgsund Kommune og

Nysted læger Kerstin Gardner

Nysted Kultursommer