Nysted Orgelmuseum
Erik Poppe husorgel

Sidste billede viser orglet i sin fulde opstilling i Erik Poppes hjem. Orglet hos Erik Poppe fyldt hele værelset.

Erik Poppes husorgel

TV2 ØST var på besøg d.12/3 for at høre om husorgelprojektet!

Jacob bygger Danmarks største husorgel.

Udsendelsen om orglprojekt starter fra 10 minutter 59 sekunder af nyhedstraten.

Arbejdet med at samle Erik Poppes gamle husorgel, og som muligvis er landets største husorgel, er i fuld gang.


Projektet er enormt og besværliggøres noget af en manglende samlevejledning.


Erik Poppe byggede selv på det i 5 år. Dvs. det primært må være bygget i 1981-86. Dog aldrig blevet helt færdigt, og ændret lidt undervejs. Godt halvdelen af piberne (7 ud af 16 stemmer) kommer fra det gamle orgel i Dragør kirke (det nuværende Jensen &Thomsen orgel er bygget i 1981, så det passer med at pibematerialet kommer fra det gamle orgel).


Desuden er en meget store og vitale dele bygget af orgelbygger Carsten Lund.


Det er Jacob Friis-Grigoncza, der ene mand står for genopbygningen af instrumentet.


Alene flytningen af de mange piber, kasser mm. var et helt projekt i sig selv, og tog en hel dag. Det var der heldigvis hjælp til fra andre og gode naboer til museet.

Den smukke blå farve inden i orglet er påmalet af Jacob, og han har nogle ideer om dekorationer på låger og sveller, som endnu ikke er helt fastlagt.


Det vides endnu ikke præcist hvornår orglet bliver færdigt. Det vanskeliggøres ikke kun af den manglende samlevejledning. De mange års opmagasinering gør også, at det er usikkert, om alle de elektriske dele fortsat fungerer. Det kan kun tiden vise, og indtil da må vi vente i spænding og håbe, at vi en dag igen kan høre, hvordan orglet klinger.


Orglet blev samlet sommeren 2023, og selvom det ikke er helt færdigt, blev det allerede taget i brug til sommerkoncerterne, hvilket vakte stor glæde blandt både publikum og gæsteorganister.


I 2024 står det nu, som vist på billedet. Arbejdet fortsætter med subbas og el-pedalpiberne, der står ved stolpen, som bærer loftet, hvilket giver både konstruktion, pynt og funktionalitet.

Efter 20 års opbevaring har blandt andet træværket og orgelhuset fået vandskader. Jacob udarbejder en plan og begynder at male og dekorere med planteornamentik og titater. Bag piberne males der kongeblåt, og på facaden bliver farverne lyseblå og hvide.


Disposition:

Man I: Salicional 8´ Celeste 8´ Rørfløjte 8´ Principal 4´ Quint 2 2/3´ Oktav 2´(vakant) Terts 1 3/5  Mixtur II

Man II: Blokfløjte 8´(C-H fælles med Rørfløjte 8´) Fløjte 4´ Gemshorn 2´ Obo 8´

Pedal: Akustisk 32´(C-H: Quint 10 2/3 c0-f1 Subbas 32´; transmisson fra Subbas 16´) Subba 16´ Bordun 8´ Nathorn 4´ basun 16´ (vakant) Tremulant for manualværker (vakant) Koblingsmanual.

Mekanisk registratur og traktur for manualværker. Elektrisk registratur og traktur for pedalværk samt for C-c0 af Salicional 8´ og C-G af Rørfløjte 8´


Bernardo Storace: Aria sopra la Spagnoletta Var. 6

Anne Kirstine Mathiesen ved Erik Poppes husorgel